Räkna På att Starta Gym – Vilka kostnader tillkommer?

Räkna På att Starta Gym – Vilka kostnader tillkommer?

Om du vill starta ett framgångsrikt gym räcker det inte med att vara en träningsentusiast. Du måste också gör en grundlig marknadsanalys och se vilka kostnader som tillkommer. I denna artikel kommer vi titta närmare på de initiala kostnaderna för att starta eget gym. Du kommer att kunna läsa om:

  • Kapital för att starta ett aktiebolag
  • Kostnader för lokal och utrustning
  • Kostnader för försäkringar och marknadsföring
  • Personalkostnader
  • Totalkostnad och utvärdering
  • Vanliga frågor och svar

Starta gym genom att bilda ett aktiebolag

Om du vill starta ett eget gym själv eller med andra är det normalt fördelaktigast att bilda ett aktiebolag. Då skyddar du dig själv från att gå i personlig konkurs. Det behövs 25 000 i kapital för att komma igång.

Ska du driva ett gym som riktar sig mot turister kan du även marknadsföra dig som ett turismföretag. Då kan du läsa mer om hur du kan finansiera aktiebolag för turistföretag för att öppna upp fler möjligheter.

Så mycket kostar lokal och utrustning

En hög kostnad för att starta gym är hyran för din gymlokal. Hyran kan ligga på allt från 25 000 kronor upp till 100 000 kronor i månaden, beroende på storleken på lokalen. Vill du köpa en lokal får du räkna med att betala flera miljoner. Du kan även behöva räkna med renoveringskostnader på cirka 100 000 kronor för att göra lokalen mer gymanpassad. Därför bör du lägga ner mycket tid på att hitta den perfekta lokalen.

Kostnaden för att köpa träningsmaskiner som vikter, maskiner, kardiomaskiner och övrigt utrustning kan variera mycket. Du får räkna med att en första uppsättning kostar allt mellan 300 000 kronor upp till 100 000 000 kronor.

Så mycket kostar försäkring och marknadsföring

Som gymägare har du ett stort ansvar och det är viktigt att du har rätt försäkringar. Du får räkna med att teckna försäkringar för egendomen, ansvar och olycksfall. Kostnaden för dessa försäkringar kan variera, men du får räkna med upp till 45 000 per år.

Marknadsföring är en viktig del för att få ut ditt namn i början. Det är viktigt att du först gör en marknadsanalys och lär känna din målgrupp. Du bör även analysera dina konkurrenter och ser hur du skiljer dig från mängden. Sedan kan du börja fokusera på vilka kanaler du ska använda. Du får räkna med att betala mellan 30 000 kronor upp till 100 000 kronor för marknadsföring.

Personalkostnader

Du kan sällan driva ett gym själv utan du behöver ett antal anställda som hjälper dig sköta den dagliga verksamheten. Här bör du inte bara inkludera lön utan även följande kostnader:

  • Rekrytering
  • Utbildning
  • Förmåner

Ett gym behöver normalt inte bara instruktörer utan även receptionister och någon som städar. Med detta i åtanke bör du räkna på 40 000 upp till 150 000 per månad för personal. Det beror även på vilken lönenivå de ligger på.

Totalkostnader för att starta gym – vi gör en utvärdering

Att starta upp ett medelstort gym i Sverige är ganska kostsamt och du får räkna med att du behöver minst en miljon i startkapital. Då har vi inte tagit med löpande kostnader som driftkostnader och medlemsadministration. De löpande kostnaderna brukar variera mellan 90 000 och 250 000 per månad. Det är därför viktigt att du gör en noggrann budgetering och tydlig affärsplan innan du påbörjar din verksamhet. Du måste även lära känna dina konkurrenter för att skapa ett hållbart gym.

Vanliga frågor och svar om att räkna på att starta gym

Hur mycket kostar det att starta ett gym?

Du får räkna med att det kostar minst 1 000 000 kronor att starta upp ett nytt gym. Det beror på flera faktorer som hyra för lokal, kostnader för maskin och antalet anställda.

Kan vem som helst starta ett gym?

Ja, rent teoretiskt kan vem som helst starta ett nytt gym, men det krävs ledarskap, kunskap och kundvård för att det ska bli lönsamt på lång sikt.