Många drömmer om att ha ett eget gym hemma, och det finns flera skäl till detta. En av de största fördelarna med att ha ett hemmagym är tidsaspekten. Träning behöver inte ta en halvtimme eller en timme, plus den tid det tar att åka till och från gymmet. Ibland har du bara 10 eller 15 minuter över, vilket är alldeles för kort tid för att hinna till gymmet, men det är perfekt för några set knäböj eller en snabb sprint på löpbandet hemma. Den tid du sparar kan användas till andra viktiga delar av ditt liv, som att umgås med familjen eller vila efter en lång arbetsdag.
Att vara aktiv och vilja träna utesluter inte att vara bekväm. Det är inte särskilt lockande att gå ut i spöregn eller snöstorm för att ta sig till gymmet, och det är inte konstigt att vem som helst väljer att stanna hemma ibland istället. Bekvämligheten med att träna hemma kan göra det enklare att träna så ofta du vill. Dessutom slipper du köa till maskinerna, du slipper prata med någon om du inte vill och du behöver inte oroa dig för att någon tittar på dig medan du tränar. Att ha friheten att träna när som helst på dygnet utan att tänka på gymmets öppettider är en stor fördel.
Kostnad och användning
Det är inte helt ovanligt att träningsredskap som inhandlas står oanvända. Det går ofta att hitta begagnade men så gott som oanvända träningsmaskiner på köp- och säljsajter. Men detta beror inte på att det inte går att träna hemma, utan snarare på att någon som vill börja träna sedan ångrar sig eller tappar intresset. De flesta som redan tränar regelbundet kan ha väldigt stor nytta av att ha ett hemmagym. Genom att ha utrustningen tillgänglig minskar tröskeln till att träna, vilket kan leda till att du tränar oftare och mer konsekvent.
Det är en extra kostnad att köpa några olika träningsredskap, men sedan slipper du betala en dyr medlemsavgift på gymmet varje månad. Är ni dessutom två i familjen som tränar kan ni spara mellan 500-1200 kronor i månaden genom att ha gymmet hemma. Dessa besparingar kan på sikt göra att ditt hemmagym faktiskt betalar för sig självt. Dessutom går det som sagt ofta att hitta begagnade redskap i toppskick till ett lägre pris, vilket kan göra din investering ännu mer ekonomiskt fördelaktig.
Utrustning till gymmet
Var du har ditt hemmagym och vad du har i det är nyckeln till hur ofta du kommer att träna. Ju mer naturligt ljus du kan ha där du tränar, desto bättre. Du ska ha det på en plats i hemmet du trivs i, en plats där du känner dig motiverad och inspirerad att träna. Det ska kännas enkelt att gå in i ditt gym och träna lite, när som helst på dygnet.
Utrymme, budget och vilka träningsmål du har kommer att forma vilken utrustning du behöver, men den mest avgörande faktorn glöms ofta bort. Du måste prioritera utrustning för den typ av träning du gillar. Annars är det lätt hänt att löpband och crosstrainer används som klädhängare istället för träningsredskap. Om du bara använder en bänk, en skivstång och viktplattor när du är på gymmet, då är det sådana saker du ska investera i även till ditt hemmagym. Om du gillar konditionsträning ska du välja en maskin som passar dig bäst, vare sig det är en cykel, roddmaskin eller löpband.
Det mest optimala är en kombination av både konditions- och styrketräning, men den allra bästa träningen är den som faktiskt blir av. Oavsett vad det är. Variation i träningen är också viktigt för att hålla motivationen uppe och undvika skador. Tänk på att inkludera både lågintensiva och högintensiva pass i din träningsrutin.
Det största misstaget människor gör när de kan träna hemma är att de glömmer att schemalägga och planera sin träning. Du måste veta vad du vill uppnå med din träning. Sätt upp ett långsiktigt mål som du delar upp i flera mindre, mer hanterbara mål. Du måste kontinuerligt utmana dig själv. Så fort det blir monotont och tråkigt är det lätt att tappa intresset om du inte har ett schema och en plan att följa. Använd en träningsdagbok eller app för att följa dina framsteg och justera dina mål vid behov.
Ett hemmagym kan alltså vara en alldeles utmärkt investering om du utgår ifrån vad du gillar att göra, och om du fortsätter att planera din träning noggrant. Genom att skapa en träningsmiljö som du tycker om och som passar dina behov, kan du maximera dina chanser att nå dina träningsmål och förbättra din hälsa på lång sikt.